dilluns, 20 de gener del 2014

Maram Trio




















Amb Maram Trio, format per la Mariona Sagarra a la veu, la Marina Albero al salteri i per mi a la viola de roda, portem set anys investigant i creant un nou so enllaçant les melodies més ancestrals amb les harmonies més contemporànies i amb la improvisació aportant-li un relleu creatiu.

El projecte va veure la llum l'any 2006 amb el títol de "Sine Mare Nihil", gràcies al suport i mecenatge de tres festivals: el Mercat de Música Viva de Vic, el Festival de Música de Torroella de Montgrí i el Festival LEM de Barcelona.

L'any 2012, el MNAC va convidar Maram Trio a posar música a l'exposició "Catalunya 1400", on troben l'equilibri natural entre el llenguatge de la música medieval (Ars nova i Ars Subtilior) i la improvisació i el contrapunt més actual interpretats amb instruments de l'època.

L'any passat, quan vam pensar que teníem el repertori prou madur, vam decidir de gravar el nostre primer disc.

Aquí podeu sentir tres temes d'aquest disc, que es titula Sonos:

1) "Laudemus virginem", una improvisació a partir del famosíssim cànon del Llibre vermell de Montserrat:



2) "Sine mare nihil", una improvisació a partir d'un tema que potser reconeixereu:



3) "Imperayritz", un arranjament de la Marina d'una de les cançons del Llibre vermell de Montserrat:



Per poder cobrir les despeses de les mescles del disc, fetes pel gran professional Ferran Conangla, així com l'edició, hem fet crowdfunding a través de la plataforma Verkami. Hem aconseguit la xifra demanada amb escreix, gràcies a la generosa aportació d'aquests 67 mecenes:

Mont Plans, Carles Duarte, Eulàlia Sagarra, Eugenio Navarro, Anna Sagarra, Laura Tàpias, Victòria Quintana, Joaquin Turina, Arnau Vilardebo, Eugènia Carrasco, Chano Domínguez, Oriol Sagarra, Eduardo Ferrer, Oscar Vilarroya, Mariona Benet, Montserrat Morales, Sandro Massari, Pedro Lluch, Carles Ferrer, Angel Antonio Mozota, Elisabet Sagarra, Ines C. Pasquin, Martí Ribas, Patrick Jaques, Sol Picó, Montse Colomé, Glòria Augusto i Albert Vinyals, Hanz Araki, Marc Fargas, Violeta Albero, Carol Brunet, Anna López, Àgata Albero, Albert Gasull, Ramon Martí, Aurora Navarro, Cinta Massip, Anna R. Casadevall, Jordi Obiols, Coral Albero, Marina Culubret, Consol Vendrell, Ines Boza, Lis Costa, Leopoldo Simó, Joaquim Trias, Sonia Obach, Josep Maria Cortina, Pablo Larraguibel, Núria Casado, Agnès Rovira, Joan Puigdefàbrega, Mercè Ferres, Jordi Borrel, Maica Duaigües, Roser Aymar, Jojo Bé, Jordi Ibort, Maria Antònia Massanet, Xeixa Rosa, Victòria Riera, Carme Durich, Montse Massaguer, Joana Panadès, Carme Juliana, Elisenda Vernal i Lluís Vallès.

A tots ells, agraïm de tot cor la seva generosa aportació. No tenim paraules!

En temps difícils per la societat, la vida artística es torna més activista i arriscada. És una situació inquietant però que genera també nous marcs de creació i un nou paper al públic que entoma amb curiositat i responsabilitat el rol de productor col•lectiu.

Nosaltres coneixem la importància que adquireix el micro-mecenatge en un moment en el que el recolzament de l'administració vers la cultura ha minvat o en molts casos ha desaparegut completament.

Ja el disc Sonos va ser enregistrat  gràcies a l'aportació del públic assistent al concert dins la programació Art Just a la Casa Vicens que crea experiències de micro-producció en viu.

Un cop hem tingut la música, hem buscat un camí per fer-la arribar al públic més sensibilitzat que creix cada dia, ja que són moltes persones que valoren allò ben fet i que recolzen especialment allò ben fet i de casa.

Per a Maram Trio aquest camí pot ser, a més, una via per continuar col·laborant amb altres institucions i ajuntar esforços en la difusió de la cultura contemporània.

*