Una barreja entre el funcky, l'afro-jazz i la música cubana és el que s’anomena mbalax, la música contemporània de l’ètnia wòlof a la qual pertany en Cheikh Lô i que ha influenciat molts altres estils com per exemple el rap i el reggae. És un so que barreja els ritmes africants més frenètics amb sons elèctrics importats del rock i el pop europeu. També és característic d’incorporar-hi una secció de fustes i metalls –sobretot saxos i trompetes o aquests instruments com a solistes.
En Cheikh N'Digël Lô Va néixer el 1959 a Bobo Dioulasso, un poble petit de Burkina Fasso tocant amb la frontera de Mali. El 1978 es va establir definitivament al Senegal, d’on eren els seus pares, on va tocar la percussió en diverses bandes de mbalax com ara la Orquesta Volta Jazz. Uns quants anys més tard es va interessar per la guitarra i va començar a composar les seves pròpies cançons. Després d’alguns intents d’enregistraments en solitari, fets amb escassos recursos i amb una mínima distribució, arriba el 1996 el seu gran debut a l’escena internacional gràcies a l’ajut del qui també és un artista senegalès reputat internacionalment, en Yussou N'Dur, produint-li el seu primer àlbum anomenat “Ne La Thiass” (1996) per al segell “World Circuit”.
Pertany a la germandat “Baye Fall”, un branca de la gran germandat Mouride la qual manté el precepte de Cheikh Amadou Bamba M’Becke, fundador de Mouridisme al segle XIX en plena lluita dels senegalesos contra els colonitzadors francesos: “resa com si haguessis de morir demà i treballa com si mai no haguessis de morir”. Els membres d’aquesta branca Mouride es caracteritzen per dur llargues rastes, inclús de molt abans de la tradició rasta jamaicana. Al deixeble més notable de Bamba, en Cheikh Ibra Fall, conegut també com a Lamp Fall, en Cheikh Lô va dedicar un disc l'any 2005.
Heus aquí un video on presenta Jamm (2010), el seu quart i darrer disc –fins a hores d'ara:
I aquí en una actuació en directe:
I al final de tot, dues cançons: "Cheikh Ibra Fall" del seu primer disc Ne La Thiass (1996), que podeu sentir aquí. I "Zikr" del segon disc Bambay Gueej (1999) que podeu sentir aquí.
*
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada